• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Дитяче харчування

Харчування дошкільнят

Харчування дітей 3-7 років має бути організоване таким чином, щоб забезпечити нормальний ріст і розвиток дитячого організму, підготувати м'язи, кістки і мозок до різкого зростання розумових і фізичних навантажень і зміні режиму, пов'язаного з початком навчання в школі.
Для цього важливо дотримуватися кількох основних принципів харчування:
* Харчування має постачати організм дитини необхідною кількістю енергії для рухової, психічної та іншої активності.
* Харчування має бути збалансованим, містити харчові речовини всіх типів (так звані нутрієнти).
* Важливо, щоб харчування було різноманітним, тільки це є умовою його збалансованості. Необхідно враховувати індивідуальні особливості дітей, можливу непереносимість будь-яких продуктів.
* Необхідно дотримуватися технологію обробки продуктів і приготування їжі, дотримуватися санітарні вимоги до приміщень, де проводиться приготування їжі, терміни та умови зберігання і т.д.



Білки

Джерелами білка є м'ясо, риба, молоко і молочні продукти, яйця (тваринні білки), а також хліб, крупи, бобові і овочі (рослинні білки). Недолік у раціоні дитини білків не тільки сповільнює нормальний ріст і розвиток, але знижує стійкість до впливу інфекцій і інших несприятливих зовнішніх факторів. Тому білки повинні постійно включатися в раціон дошкільнят та школярів. Для того, щоб білки добре засвоювалися і найбільш повно використовувалися клітинами і тканинами організму, необхідно не тільки достатня кількість білків, але й правильне співвідношення їх з кількістю вуглеводів і жирів. Найбільш сприятливим поєднанням є 1 г білка на 1 г жиру та 4 г вуглеводів.

Жири

Джерела жирів - це масло вершкове і рослинне, вершки, молоко, молочні продукти (сметана, сир, сир), а також м'ясо , риба та ін Підвищене споживання продуктів з високим вмістом жирів небажано.

Вуглеводи

Джерела вуглеводів - це цукор, все солодке, у тому числі фрукти, кондитерські вироби, далі - овочі, хліб, крупи, молочний цукор, міститься в молоці. Роль вуглеводів особливо важливий із-за великої рухливості і фізичної активності дітей. Велика робота м'язів вимагає великих енергетичних витрат, багатої вуглеводами їжі.

Мінеральні солі і мікроелементи

Мінеральні солі і мікроелементи є будівельним матеріалом для органів, тканин, клітин та їх компонентів. Забезпечити їх надходження в організм особливо важливо в період активного росту і розвитку дитини. Мінеральні солі грають важливу роль в обміні води в організмі, регуляції активності багатьох ферментів. Мінеральні речовини ділять на дві групи в залежності від вмісту в організмі: макроелементи або мінеральні солі (натрій, калій, кальцій, фосфор, магній, хлориди, сульфати тощо) і мікроелементи (залізо, мідь, цинк, хром, марганець, йод, фтор, селен та ін.) Вміст макроелементів в організмі може складати до 1 кг. Мікроелементи не перевищують десятків або сотень міліграмів.

Заголовок
Кiлькiсть переглядiв: 53

Коментарi